Intervju med en bachelorstudent

Silje Hæraas (24 år) er nesten ferdig med en bachelorgrad ved Lovisenberg diakonale høgskole. Vi har snakket litt med henne og spurt hvordan studietiden har vært og hvordan hun tror fremtiden som sykepleier blir.

Hva føler du nå som du nesten er ferdig med en treårig utdannelse i sykepleie?

­— Jeg er veldig glad for at jeg valgte sykepleie, og jeg er veldig glad for at jeg valgte LDH som studiested. Man merker at det er en skole som har vært en stund, det er tyngde i verdiene her. Det er også flott at det er så mye praksis og så mye forskjellig vi får prøve oss på i løpet av studietiden. Selvfølgelig er det negative ting også. Men jeg er stort sett fornøyd.

Hva føler du om yrkesvalget sykepleie?

Silje Hæraas

— Det er nesten litt klisje å si det, men det er helt fantastisk å være sykepleier. Jeg blir stolt når jeg forteller til folk som spør at jeg er sykepleier. Det er jo et viktig yrke. Du har mulighet til å gjøre en forskjell, og man får et utrolig godt forhold til andre mennesker. Du blir velig flink til å småprate for å si det sånn!

Sykepleie er et variert yrke. Det er mange prosedyrer og rutiner, men også rolige stunder hvor man steller pasienter og har fokus på å være tilstede i folks liv. Hvordan er det å ha en så variert arbeidsdag?

— Du møter virkelig på alle slags folk i sykepleieyrket. Syke gamle som ikke kan ta vare på selg selv, de som skal ha en operasjon, eller folk som bare har mistet gnisten og trenger hjelp til å komme videre. Vi sykepleiere både ler og griner sammen med pasientene.

Silje blir tankefull før hun fortsetter.

— Som sykepleier blir man satt pris på. De aller fleste pasienter du møter er så takknemlig for at vi støtter, trøster og bare er der for dem.

Silje har allerede jobb, til tross for at hun ikke er helt ferdig med studiene enda. Før jul var hun i praksis på Cathinka Guldberg-senter. Det er et omsorgssenter for eldre som ligger på Lovisenberg campus, rett ved høgskolen. I praksisperioden fikk hun i oppgave å fokusere på sykehjemledelse, og de likte jobben hun hadde gjort så godt at hun rett og slett ble tilbudt fast jobb.

— Cathinka er den mest utfordrende praksisen jeg har vært på. Da kjente jeg virkelig at jeg snart var ferdig med utdanningen. Jeg fikk mye ansvar, både for pasienter og for yngre studenter. Plutselig var det jeg som satt inne med all kunnskapen. Det var kjempedeilig, å kjenne på følelsen av at jeg er klar, at jeg mestrer yrket mitt.

Så du føler du har lært det du trenger for å være en god sykepleier i løpet av de siste tre årene?

— Det første året var det litt overveldende å være ute i praksis og prøve ut det vi hadde lært. Det andre året av studiet var veldig kult, vi var på sykehus og fikk prøve oss i operasjonssaler. Det siste året er det mye ansvar. De som jobber på praksisstedene gir deg ansvar, og det går faktisk bra å ta det ansvaret. Selv om vi studentene snakker om at vi ikke vet så mye, og er litt usikre, så går det veldig bra for kunnskapen er der og venter bare på å bli tatt i bruk.

I sommer skal Silje unne seg en siste sommerferie, og begynner for fult i jobb fra første august.

— Har du noen avsluttende råd til elever på videregående og andre som vurderer å studere?

— Gjør noe annerledes enn skole om du har behov for det. Jeg gikk på folkehøgskole rett etter videregående, så musikk grunnfag. Det var bare for å gjøre noe helt annet, og for bli kjent med nye mennesker. Etterhvert fant jeg ut at jeg ikke kunne øve på piano dagen lang uten kontakt med mennesker. Så da søkte jeg på sykepleie.

 

 Les mer om bachelor i sykepleie ved LDH.